28 Ağustos 2008 Perşembe

Tekrarlayıcı Piyojenik Kolanji

Tekrarlayıcı Piyojenik Kolanjit (Doğu kolanjiohepatiti)

Doğu kolanjiohepatiti kronik tekrarlayıcı kolanjitin, Japonya'dan Güney Doğu Asya'ya kadar sahil kesimlerinde yaygın olan bir tipidir. Honkong'da acil laparatominin 3. en sık endikasyonu ve safra hastalıklarının en çok rastlanılan tipidir. Halihazırda hastalığın safra hastalığına öncülük eden portal flebitle birlikte kronik portal baktereminin sonucu olduğu düşünülmektedir. E.Coli safra kanallarında sekonder enfeksiyona neden olur; bu ise kanallarda pigment taşı oluşumunu başlatan bir faktördür.

Taşların yol açtığı tıkanma, Batı ülkelerindeki safrataşı hastalığının aksine, safra kesesi taşlarıyla birlikte olmayabilen tekrarlayıcı kolanjitin en sık görülen sebebidir. Atak sırasında kese genellikle distandü olup, bazende pü içerebilir.

Kronik tekrarlayıcı enfeksiyon sıklıkla bilier striktürlere ve karaciğer absesi oluşmasına yol açar. Striktürler genellikle intrahepatik safra kanallarında yerleşirler ve bilinmeyen bazı nedenlerle karaciğerin sol lobu daha şiddetle tutulur. İntrahepatik safra taşları sıktır, bunların cerrahi olarak çıkarılmaları zor yada imkânsız olabilir. Akut karın tablosu titreme ve yüksek ateş genellikle mevcuttur, vakaların yaklaşık yarısında sarılık gelişir. Sağ üst kadranda hassasiyet genellikle belirgindir, vakaların yaklaşık %80'inde kese ele gelir. ERCP yada TCH safra yollarını araştırmak için en iyi yoldur, cerrahi ihtiyacını ve işlemin tipini belirlemeye yardımcı olabilir.

Akut kolanjit için sistemik antibiyotikler verilmelidir. Cerrahi tedavi kolesistektomi, koledok eksplorasyonu ve taşların çıkarılmasından ibarettir. Rezidüel yada tekrarlayan taşların kanaldan çıkmasına imkan vermek için sfinkteroplasti de uygulanmalıdır. Strik-türlü ve bariz dilate (4 cm'den fazla) kanalları olan yada sfinkteroplastiden sonra tekrarlayıcı hastalığı olanlarda Roux-en-Y koledoko jeju-nostomisi endikedir. Hastaların %80'inde cerrahinin sonuçları iyidir. Kronik intrahepatik

enfeksyonun rezolüsyonu için karaciğer lo-bektomi yapmak gerekebilir.

Bazı hastaların tedavi edilebilmesine rağmen bir kere striktürler geliştiğinde yada intrahepatik. kanallar taşla dolduğunda tekrarlayan enfeksiyon sonucu uzayan hastalık hemen hemen kaçınılmazdır.

Cannona RH el al: Orientai choiangitis. Am J Surg 1984;

148:117. Choi TK, VVong J. Ong GB; Choledochojejunos:om> in the

îreatment of primary choiangitis. Surg Gynccol Obsıa 1982;

155:43. Choi TK el al: Lale result of sphincteroplasty in ıhe treatmem of

primary choiangitis. Arılı Surg 19H1;116:173. Lam SK: A studv o( endoseopic sphineterotonn in recurrent

pyogenic cholangitis. Br J Surg I984;7I:262 Stce) DJ, Park YK Oncntal infestational cholangıtıs AmJ Surg

1983.146:366.

Hiç yorum yok: