28 Ağustos 2008 Perşembe

Duodenal Divertikül

Duodenal Divertikül

Duodenal divertikül genellikle safra kanalının orifisinden 2 cm. mesafede duodenumun medial tarafında oluşur, bazı bireylerde kanal direkt olarak bir divertiküle boşalır. Son durumda bile duodenal divertikül genellikle sessizdir. Bazen kanal ağzının distorsiyonu divertikül içinde bir barsak taşı (enterolit) oluşumuna yol açarak tıkanma semptomlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Hem koledo-koduodenostomi hem de Roux-en-Y koledo-kojejunostomisi genellikle safra drenajını yeniden tesis amacıyle divertikülü eksize edip kanalı barsağa yeniden implante etmekten daha güvenilir yöntemlerdir.

McSherry CK, Glenn F: Biliary tract obstruction and duodenal diverticula. Surg Gynecol Obstet 1970;130:829.

Askariazis

Parazitler duodenumdan geçerek kanalı istila edebilirler. Özellikle askariazis kanal tıkanması semptomlarına yol açabilir. Direkt karın grafilerinde bazen kanallar içinde hava görülebilir. Antibiyotikler kolanjit kontrol altına alınıncaya kadar kullanılmalı ve sonra piperazin tedavisi yapılmalıdır. Akut semptomlar genellikle antibiyotik tedavisiyle kaybolur, eğer bu tedavi yöntemiyle iyilik sağlanamazsa acil eksplorasyon ile parazitlerin çı-

27.Bölüm, Safra Yolları

599

karılması gerekir. Piperazin tedavisinden sonra intravenöz kolanjiogramla kanalın canlı parazitlerden ve parçlarından temizlenip temizlenmediği gösterilmelidir.

Khuroo MS, Zargar SA; Biliary ascariasis: A common cause of biiiary and pancreatic disease in an endemic area. Gııttrotn-terotogy 1985;88:418.

Yellin AE, Donovan AJ: Biliary lithiasis and helminthiasis. AmJ Surg 1981;142:128.

Hiç yorum yok: