28 Ağustos 2008 Perşembe

Ayırdedici Teşhis

Ayırdedici Teşhis

Akut pankreatit hakikaten istisnai bir teşhistir; böyle bir teşhis konurken kolesistit penetre olmuş veya delinmiş duodenum ülseri, yukarı seviyede ince barsak tıkanması gibi diğer üst akut karın hastalıkları ve mezen-ter infarktüsü ciddi bir şekilde gözönünde bulundurulmalıdır. Vakaların büyük çoğunluğunda klinik manzaraya ve laboratuar bulgularına dayanarak tefrik yapmak mümkündür. Nadir olan husus şudur ki, akut pankreatitle

sıklıkla karışabilen hastalıklar cerrahi yoldan tedavi edilmediğinde çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Dolayısıyla bunlar kliniğe dayanılarak ayrılamazsa teşhis için laparotomi gerekir.

Kronik hiperamilazemia nadiren pankreas hastalığına bağlı olmadan da görülebilir. Çoğu zaman bir açıklaması yapılamamakla beraber bazı vakalarda böbrek yetmezliği kronik sialadenitis, tükrükbezi tümörü, över tümörleri ya da karaciğer hastalığı bulunmaktadır. Amilazın tükrük bezinden mi yoksa pankreastan mı menşe aldığını anlamanın tek yolu serum amilaz izoenzimlerinin tayinidir. Makroamilazemia çoğunlukla tükrük bezi menşeli olmak üzere normal amilazın büyük serum glikoprotein ya da immünoglobülin moleküllerine bağlanması sebebiyle idrarla atılamadığı kronik bir hiperamilazemia durumudur. Teşhis hiperamilazemia ile birlikte idrar amilazının düşük bulunmasına dayanır. Malabsorbsiyon, alkolizm ve kanser gibi başka hastalığı olanlarda da makroamilazemia bulunmuştur. Hastaların çoğunda karın ağrısı var ise de makroamilazemia ile karın ağrısı arasındaki ilişkinin mekanizması bilinmemektedir.

Komplikasyonlar

Akut pankreatitin esas komplikasyonları abse ve psödokist oluşmasıdır. Bunlar ayrı bölümlerde tartışılmıştır. İltihaplanmış komşu organlar olarak mide ya da duodenumdan, yırtılmış psödokistlerden veya peptik ülserden mide-barsak kanamaları husule gelebilir. Çöliak ya da splenik arterden veya akut splenik ven trombozu sonucu dalaktan kendi kendine periton içine kanama olabilir. İltihabi sürecin enine kolonu veya duodenumu tutması kısmi tıkanıklık, kanama, nekroz veya fistül oluşmasına yolaçabilir.

Tedavi

A.Tıbbi Tedavi: Tıbbi tedavinin amacı pankreasın salgılayıcı uyarılarım azaltmak ve sıvı ve elektrolit bozukluğunu düzeltmektir.

l.Mide aspirasyonu: Ağızdan gıda ve sıvı alımı kesilir ve mide salgısının aspirasyonu için, her ne kadar özel bir tedavi edici etkisi yoksa da mutat olarak nazogastrik kateter yutturulur. Hasta düzeldikten, iştah açıldıktan ve serum amilaz seviyeleri normale indikten sonra ağızdan beslenmeye geçilmelidir. Ağızdan beslenmeye erken başlanması hastalığın yeniden alevlenmesine yol açabilir.

2.Sıvı açığının kapatılması: Akut pankre-atitli hastalarda retroperitoneuma büyük miktarda sıvı çıkmakta ve dolaşan kan hacmi ile böbrek fonksiyonlarını idame ettirmek için büyük miktarlarda intravenöz mayi verilmesi gerekmektedir. Şiddetli pankreatiti olan hastalarda patolojiye iştirak eden kapiller sızmaları önlemek için albümin vermek gerekir. Ağır hemorajik pankreatitte kan nakilleri de icabe-der. Sıvı açığının gereği gibi giderilmesi tıbbi tedavinin en önemli kısmını teşkil eder. Gerçekten de sıvı tedavisinin yetersiz oluşu pank-reatitin ilerlemesine yardım eder. Sıvı tedavisi gayet doğru bir şekilde idrar hacmi ve özgül ağırlığının monitovize edilmesiyle izlenebilir.

Hiç yorum yok: