28 Ağustos 2008 Perşembe

ANATOMİ

ANATOMİ

Pankreas, karnın üstü kısmında retroperi-toneal alanın içinde bulunan ve ince elips şeklinde bir organdır (Şekil 28-1 ve 28-2). Erişkinde 70-100 gr ağırlığmdadır. Bez baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç kısma ayrıla-

bilir. Pankreasın başı duodenumun orta kısmına sıkıca yapışıktır ve inferior vena cava ve superior mezentenk damarların önünde bulunur. Processus uncinatus olarak isimlendirilen küçük doku uzantısı retroperitoneal alandan çıkan üst mezenterik damarların arkasında uzanır. Önden bakılırsa, rnide ve duodenumun ilk parçası kısmen pankreasın önünde yer almış vaziyettedir. Choledochus, duodenumla bitişik olan pankreas başının arkasındaki oluktan geçer. Pankreasın gövdesi arkada aorta, diafragmanm sol crusu, sol adrenal bez ve sol böbrek ile temastadır. Pankreasın kuyruğu dalağın hilusuna girmiştir. Ana pankreas kanalı (Wirsung) organ boyunca baştan kuyruğa kadar uzanır ve Vater ampulunda duodenuma açılmadan hemen önce choledoc-husla birleşir. Aksesuar pankreas kanalı (Santorini) ise duodenuma Vater ampulünün 2-2.5 cm yukarısında açılır.

Pankreasın arteriel kanı çöliak ve üst mezenterik arterlerin dallarından gelir (Şekil 28-2). Üst pankreatikoduodenal arter gastro-duodenal arterden çıkar, duodenuma paralel olarak seyreder ve bir kavis oluşturmak üzere nihayet üst mezenterik arterin bir kolu olan inferior pankreatikoduodenal arterle ağızlaşır. Dalak arteri pankreasa, bunun gövde ve kuyruğunu kanlandıran dallar verir.

Hiç yorum yok: