28 Ağustos 2008 Perşembe

Pankreatit

Pankreatit

Pankreatit, safra kanalının pankreas içindeki kısmının iltihabi şişme, nedbeleşme veya psödokistle sıkışması sonucu meydana gelir. Hastada ağrısız sarılık yada kolanjit olabilir. Teşhis, özellikle pankreas kalsifikasyonu yoksa, ağrısız sarılığı aşağı yukarı otomatik olarak karaciğer sirozuna bağlanan alkoliklerde zor olabilir. Karnın muayenesinde dis-tandü safra kesesi hissedilebilir. Koledok taşı ve sekonder akut pankreatitten ayırımı grafı-lere yada eğer sarılık sürerse eksplorasyona dayanır. Tek başına iltihaba bağlı sanlık nadiren 2 haftadan uzun sürer. Akut pankreatit atağını izleyen inatçı sanlık psödokist gelişimini, fibrozis nedeniyle tıkanma yapan kronik pankreatiti, hatta tıkayıcı bir neoplazmayı düşündürmelidir.

Kronik pankreatite bağlı tıkanma çok az yada hiç klinik belirti vermeyebilir. Sarılık genellikle mevcuttur fakat ortalama bilirubin seviyesi sadece 4-5 mg/dL'dir. Belirgin fonksiyonel stenozu olan bazı hastalarda sebat eden yüksek alkalen fosfataz seviyeleri yegane anormallik olabilir. Safra kanalına dekompresyon yapılmazsa bu hastalarda sıklıkla bir yada birkaç yıl içinde sekonder bilier siroz gelişir.

598

27.Bölüm, Safra Yolları

Striktür teşhisi ERCP'de bazen duktal angulas-yonla birlikte kanalın intrahepatik kısmında uzun bir stenoz proximal dilatasyon pankre-atik sınırda lümenin tedrici yada ani incelmesinin, görülmesiyle konulur. Kolanjiogramlar stenozu gösteriyorsa ve alkalen fosfataz yada bilirübin seviyeleri iki aydan uzun süre içinde iki defadan fazla normal bulunursa stenoz fonksiyonel olarak anlamlıdır, kendiliğinden düzelme eğilimi yoktur, cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Çoğu vakada uygun ameliyat koledokoduodenostomidir. Sistik kanal genellikle sürekli dekompresyon sağlayamayacak kadar dar olduğundan kolesistoduodenostomi güvenilir bir yöntem değildir.

Tıkanma sarılığı ve psödokisti olan hastalar bazen psödokistin cerrahi olarak drenajına cevap verirler ama genellikle bu olmaz çünkü tıkanmanın sebebi kist değil kronik nedbeleş-medir. Bu vakalarda ERCP endikedir. Bu yöntemler hem safra kanalını hem de psödokisti drene edecek işlemlerin gerçekleştirilmesine imkan verirler.

GadaczTRet al: Common bile duct complicationsofpancreatitis:

Evaluation and treatment. Surgery 1983:93:235. Littenberg G, Afroudakis A, Kaplowitz N: Common bile duct

stenosis from chronic pancreatitis: A clinical and pathologic

spectnım. Medicine 1979:58:385. Skellenger ME et al: Cholestasis due to compression of the

common bile duct by pancreatic pseudocysts. Am J Surg

1983:145:343. Wisl0ff F, Jakobsen I, Osnes M: Stenosis of the common bile

duct in chronic pancreatitis. Br J Surg 1982;69:52. Yadegar J et al: Common duct stricture from chronic pancreatitis.

Arch Surg 1980:115:582.

Hiç yorum yok: